Als je huilt gebeurd er dit met je lichaam

Als iemand overlijdt, bij een zielige film of als we een ui snijden mensen huilen bij verschillende dingen. Maar waarom huilen we eigenlijk en wat er gebeurt er dan met ons lichaam?

“Als je kijkt naar de evolutie is huilen, net als bij andere zoogdieren, een soort noodsein om duidelijk te maken dat we behoefte hebben aan troost”, legt hoogleraar psychologie Ad Vingerhoets uit aan Women’s Health. 

Tranen
Toch zijn we niet helemaal hetzelfde als alle andere zoogdieren. Wij mensen produceren bijvoorbeeld tranen en bovendien is huilen niet beperkt tot de kindertijd. “Wij blijven ons hele leven huilen.” Bovendien kunnen mensen zelfs tranen van geluk hebben.

In evenwicht
Al zijn er experts die beweren dat tranen van geluk helemaal niet bestaan. Toch zeggen en stel wetenschappers van de universiteit van Yale dat tranen van geluk een manier van het lichaam zijn om het emotionele evenwicht te herstellen. Kortom: je lichaam reageert op een extreem positieve emotie met een negatieve.

Troosten
Bij huilen komen er ‘endorfinen’ vrij. Dit zijn hormonen die opvrolijken en de pijn verzachten. Huilen is dus eigenlijk heel mooi: je lichaam troost zichzelf. Maar wat gebeurt er nu precies in je brein als je huilt? Acetylcholine is een neurotransmitter dat een signaal van je hersenen naar de traanklieren stuurt  om te waarschuwen dat de emoties hoog oplopen. Op dat moment produceert de traanklier tranen.

Emotionele support
Maar liefst 50% van de mensen voelt zich beter na het huilen. Maar Vingerhoets gelooft niet dat werkelijk door die tranen komt. “We denken dat het meer te maken heeft met de emotionele support die je krijgt van de mensen om je heen, dan met de lichamelijke reactie zelf.”

Bron:libelle.nl Beeld:Istock

Dit heeft Femke Halsema te zeggen over de arrestatie van haar zoon!

In 6 weken tijd krijgt de baby van Meghan en Prins Harry al derde nanny..