Wist jij dat we onze intelligentie van onze moeders erven?

Heb jij je ooit afgevraagd waar jij je intelligentie vandaan hebt? Vraag je moeder!

Men heeft een succesvolle man nodig om slimme kinderen op te voeden? Die gedachte is meer dan verouderd. Studies hebben aangetoond dat intelligente mensen het meeste van hun slimheid van hun moeders krijgen! Het X-chromosoom is de sleutel.

Onderzoekers hebben ontdekt dat de zogenaamde “geconditioneerde genen” in een kind slecht actief worden als ze van de moeder komen. Die van de vader worden niet geactiveerd. Deze genen zijn essentieel voor een goede ontwikkeling van de foetus. Dit werd als eerste geobserveerd in 1984 gedurende een onderzoek aan de universtiteit van Cambridge. Ratten werden gecreëerd met ofwel alleen mannelijke of vrouwelijke genen, om dan te achterhalen welke genen set belangrijk is voor de ontwikkeling van een embryo. Alle embryo’s stierven wat leidde tot de conclusie dat genen van de moeder belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de embryo en die van de vader voor de weefselgroei.

De onderzoekers wilden weten hoe belangrijk deze cellen in een latere stadium van ontwikkeling zijn. Ze ontdekten een manier om de genetisch gemodificeerde rattenembryo’s in leven te houden door de embryonale cellen en andere cellen te behouden. De ratten met een groot deel van de moedergenen hadden grote hoofden en hersenen, maar kleine lichamen. Terwijl de ratten met overwegend mannelijke genen, kleine hersenen en grote lichamen hadden. Hieropvolgend concludeerden de onderzoekers dat de moederlijke en vaderlijke cellen in slechts zes regio’s van de hersenen verantwoordelijk zijn voor verschillende cognitieve functies.

Vaderlijke cellen zijn eerder in de hypothalamus, de amygdala, het pre-optische gebied en het septum te vinden. Deze delen van de hersenen zijn verantwoordelijk voor ons overlevingsinstinct en controleren tevens ons libido, honger en agressie. Echter, in de cerebrale cortex – verantwoordelijk voor hoge cognitieve functies zoals intelligentie of gedachten – vinden we slechts maternale cellen.

Dit is waarom wetenschappers zoals Robert Lehrke geconcludeerd hebben dat de intelligentie van kinderen afhankelijk is van het X-chromosoom die vooral via de moeder wordt verkregen. Onderzoekers aan de universiteit van Ulm in Duitsland hebben ontdekt dat hersenschade en problemen met de cognitieve vaardigheden met de X-chromosoom worden gerelateerd. Daarom lopen mannen een hogere risico om dergelijke schade op te lopen. Een ander overtuigend resultaat is afkomstig van de Social Medical Research Council en Public Health Sciences Unit in Glasgow. Elk jaar interviewen ze mensen in de leeftijd van 14-22 jaar en zijn uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat de belangrijkste factor van de  intelligentie de IQ van de moeder is.

Maar moeders spelen nog een andere belangrijke rol in onze ontwikkeling. Door de emotionele binding met de moeder, leren we om te gaan met complexe taken en obstakels, meent de universiteit van Minnesota. Aanmoedigingen van de moeder zorgen ervoor dat kinderen naar buiten gaan en leren en dingen op hun eigen manier doen. Bepaalde delen van de hersenen kunnen pas ten volle ontwikkelen als er een emotionele band tussen kind en moeder bestaat, zo de universiteit van Washington. Gedurende een 7-jarige studie hebben de onderzoekers ontdekt dat 13-jarige kinderen die van hun moeder geliefd waren, een 10% grotere hippocampus hadden dan kinderen die niet zo’n goede band met hun moeder hadden.

Terwijl we meer dan 50% van onze intelligentie van onze ouders erven, werven de rest van onze intelligentie via onze omgeving en interpersoonlijke interacties. Om zelfs een klein obstakel te kunnen oplossen, moeten onze hersenen als een geheel werken. Dat betekent dat we niet alleen intelligentie nodig hebben, maar ook emoties en welsprekendheid. Trekken die we van onze vaders krijgen. Zelfs als een kind een hoog IQ erft, het moet constant onderwezen, gestimuleerd en gemotiveerd worden.

Dus ondanks dat moeders hun kinderen een hoog hoeveelheid aan intelligente genen geven, zijn vaders ook belangrijk voor de ontwikkeling en opvoeding van de kinderen. De ideale samenspel tussen liefde, genen en educatie is erg belangrijk.

Heb je een huisdier? Dan is dít hoeveel uur je per maand stofzuigt

12 redenen waarom je neef/nichtje eigenlijk je beste vriend/in is