Moeder die haar dochter moest meegeven aan onbekende vindt redder na 15 jaar terug

Vlak voor kerst willen we het liefst van die verhalen lezen die je vertrouwen in de mensheid weer een beetje doen herstellen. Dat is precies wat dit bijzondere verhaal van Zainab Sesay doet.

Vijftien jaar geleden smeekte ze een onbekende Amerikaan haar dochter mee te nemen omdat ze in Sierra Leone niet veilig zou zijn.

Bizar verzoek
Tom Perriello kreeg op het vliegveld van Sierra Leone het vreemdste verzoek van zijn leven. Zainab klampte zich aan hem vast met de vraag of hij haar 5-jarige dochter mee kon nemen in het vliegtuig naar de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten zou haar moeder het meisje opwachten. In Sierra Leone heerste een crisis en ook binnen Zainabs familie was veel onrust – waar de moeder verder niet veel over kwijt wil. Duidelijk was dat haar toen 5 jaar oude dochter Maya zo snel mogelijk het land uit moest.

Uitvaart
Op het vliegveld vroeg ze bij alle reisagenten of ze iemand die naar Amerika vloog mocht vragen op haar dochtertje te letten. Niemand wilde echter gegevens van passagiers met haar delen. Tot een milder gestemde reisagent een knikje gaf in de richting van Tom. De toen 29-jarige Tom stond verdrietig op het vliegveld omdat hij terugvloog naar Amerika voor de uitvaart van zijn oma. Zainab stapte op hem af en vroeg hem af of hij met Maya wilde reizen.

Spijt
Tom was meteen op zijn hoede. Hij werkte voor het VN-tribunaal en was lang genoeg in Sierra Leone geweest om te begrijpen dat het daar lang niet altijd volgens het boekje verloopt. De Amerikaan wist meteen dat er sprake moest zijn van gevaar of iets heel duisters. Toch wist hij dat hij voor altijd spijt zou hebben als hij het verzoek zou weigeren.

En dus stapte hij aan boord met een voor hem totaal onbekende 5-jarige die ontroostbaar was omdat ze net afscheid had genomen van haar moeder. “Ik zwaaide naar hen, maar gaf hem geen papieren, geen contactinformatie, niets. Maya had een tasje bij waar haar Amerikaanse paspoort inzat en de contactinformatie van haar oma. Dat was alles”, vertelt Zainab.

Slaapliedjes
De vlucht verliep niet soepel. Maya was overstuur en Tom had geen idee wat hij moest met een peuter. Hij zong slaapliedjes voor het meisje en toen ze eindelijk sliep en zijn halve stoel in bezit nam, bleef hij maar in het gangpad staan om haar niet te wekken. Maya zelf kan het zich nu, 15 jaar later, nog levendig herinneren. “Ik herinner me zijn gezang en dat hij nooit zijn geduld met me verloor. Ik was nooit bang voor hen want hij was heel erg vriendelijk. Als kind pik je zulke dingen op. Ik wist dat hij een goed mens was.”

Beschermengelen
Op de volgende vlucht vertelde Tom het opmerkelijke verhaal aan de stewardess. Die was zo onder de indruk dat zij en haar collega’s het duo eten uit de eersteklas gaven. Samen met haar collega’s lette ze op het meisje zodat Tom een beetje kon rusten. “Maya had een team van beschermengelen die dag, die ervoor zorgden dat ze veilig terug kon keren naar huis”, zegt Tom.

Na de ellenlange reis stond Maya’s grootmoeder haar inderdaad op te wachten op het vliegveld van Virginia. Ze rende meteen op haar oma af. Tom was daarna verdwenen. Hij deed bewust een stapje terug omdat hij de hereniging niet wilde verstoren. “Ik besefte dat die reis ging over de liefde en de banden tussen kind, moeder en grootmoeder: zelf was ik op weg om mijn eigen moeder te gaan troosten met het verlies van haar fantastische moeder.”

Toevallig
Vijftien jaar lang was er geen contact meer. Alle drie deelden ze hun verhaal, maar nooit ging er bij iemand een belletje rinkelen. Totdat Zainab op visite ging bij haar neef die werkt voor de VN in Afrika. Hij informeerde haar of ze toevallig ‘Tom Perrielo’ kende, ‘de man die ooit een meisje uit Sierra Leone had meegenomen op een vlucht’. Zainab wist meteen dat dit hem wel moest zijn.

Uitvaart
Zainab sloeg aan het googelen zag dat Tom oud-senator was voor Virginia en als diplomaat voor Obama werkte. Afgelopen week stuurde ze hem een mail – en kreeg ze direct antwoord. Eindelijk kon ze met hem delen waarom Maya zo snel mogelijk het land uit moest en kon Tom vertellen hoe lang hij vastzat op het vliegveld en hij met veel telefoontjes en papierwerk zijn vlucht moest verzetten – en zo de uitvaart van zijn grootmoeder miste. Zainab vindt dat vreselijk, maar Tom vindt het minder erg. “Ik weet zeker dat mijn grootmoeder het niet erg gevonden zou hebben.”

Maya beseft dat Tom haar leven heeft gered. Haar moeder Zainab zou naar eigen zeggen nooit meer zoiets doen.”Ik was jong en ik wist niet goed wat voor een wereld dit is. Ik had geluk met Tom. Ik zou zoiets nooit meer doen.”


Bron:libelle.nl

Ophef op social media om de nieuwe look van André Hazes

Gedroomd over sex? Dít betekent het