9 gezondheidsvoordelen van gember

Gember is een fantastische specerij met een sterke smaak die elk gerecht meer pit geeft. Het wordt overal op de wereld gebruikt en dat al heel lang. Niet alleen de smaak is geweldig; gember – net als vele andere dingen – heeft tevens talloze verbazingwekkende voordelen voor de gezondheid die het de moeite waard maken om aan je dieet toe te voegen.

Gember komt in een ruwe vorm, ingelegd of zelfs in poedervorm. Het kan worden gebruikt in veel gerechten door zijn veelzijdigheid. Kook het simpel met heet water en je hebt een thee met een kick. Ontdek nu hoe je van de voordelen van gember kunt profiteren en integreer het vandaag nog in je recepten!

Gember, een wortelstok van de Zingiber gemberfamilie, wordt gerelateerd aan kardemom, laos en kurkuma. Wortelstokken groeien onder de grond, maar ze zijn eigenlijk stengels en geen wortels! Gember is een oude methode voor het verlichten van allerlei aandoeningen en pijn.

1. Verminderd misselijkheid

Gember staat bekend wegens zijn verlichtende effect bij misselijkheid. Met ingebrip van zeeziekte, ziekte door medicijnen of na een operatie. Het helpt tevens bij ochtendmisselijkheid. Het is echter belangrijk eerst een dokter te vragen, voordat je een zelfopgestelde behandeling met gember begint.

2. Ondersteunt de spijsvertering

Chronische spijsvertering- of maagklachten komen vaak voor en resulteert in pijn in de bovenbuik. Een langzame spijsvertering is vaak de oorzaak hiervoor. Gember is in staat je spijsvertering te versnellen, waardoor het proces soepeler verloopt. Slechts een gram gemberpoeder voor een maaltijd zorgt voor een verhoging van 50%.

3. Verlicht spierpijn

Gember blijkt effectief te zijn bij het kalmeren van pijnlijke spieren, vooral nadat men gesport heeft. Een dagelijkse inname van gember zal de pijn doen verlichten. De anti-inflammatoire eigenschappen van gember zijn gecrediteerd met dit vermogen.

4. Vermindering artrose

Gember is tevens in staat ontstekingen in de gewrichten te verlichten, inclusief die veroorzaakt worden door artrose. Experimenten hebben aangetoond dat deelnemers die gember tot zich namen minder pijn hadden in tegenstelling tot diegenen die het niet innamen. Een andere studie die gember met sesamolie en kaneel mixte, ontdekte tevens een verminderde ontsteking door deze heerlijk geurende brouwsel.

5. Lager bloedsuiker

Een studie uit 2015 heeft aangetoond dat een dagelijkse dosis aan gember het bloedsuikerspiegel van mensen met diabetes type II verminderd. Een belangrijke factor bij hartziektes, bekend als geoxideerde lipoproteïne, werd tevens verminder met 23%. In de toekomst zal er meer onderzoeken komen naar de validiteit van deze bevindingen.

6. Lager cholesterolgehalte

“Slechte” cholesterol, of LDL lipoproteïne, wordt sterk beïnvloed door diëten en verhogen het risico op hart- en vaatziekten. Neem dagelijks 3 gram gemberpoeder en je LDL lipoproteïne zal worden gereduceerd.

7. Verlicht menstruatiepijn

Gember vermindert tevens de krampen die menstruerende vrouwen hebben tijdens het begin van hun cyclus. Het blijkt net zo effectief te zijn als ibuprofen.

8. Ondersteunt de hersenfuncties

De ziekte van Alzheimer en andere ziektes die de hersenen beïnvloeden, daarvan wordt verondersteld dat het veroorzaakt wordt door een chronische ontsteking; een symptoom dat gember kan bestrijden. Onderzoeken hebben tevens ontdekt dat de antioxidanten in gember ontstekingen sterk verminderen en daardoor dergelijke ziektes kunnen voorkomen. Een andere studie toonde een verbetering van de reactietijd en het geheugen van vrouwen op middelbare leeftijd aan.

9. Gember als bestrijder van kanker

Hoewel steeds meer onderzoeken zich hiermee bezighouden, wordt aangenomen dat de stof 6-gingerol die men in rauwe gember vindt, de activiteiten van kankercellen sterk verminderd. Er zijn echter ook studies die dit niet kunnen bevestigen. De informatie over dit effect kan beperkt zijn, maar het potentieel dat gember een kankerbestrijder is, kan en mag niet worden genegeerd!

 

Disclaimer: de inhoud op deze site is naar beste weten samengesteld. De informatie is echter van algemene aard en is daarom niet bedoeld als vervanging van medisch advies, arts- of specialistbezoek. Uw gezondheid is belangrijk voor ons.

Oma koopt ‘glitterversieringen’ – Kleindochter barst in lachen uit als ze ziet wat erin zit

Wie had gedacht dat een voetmassage voor het slapen gaan, een dergelijk effect zou hebben – JIJ?