Libelle Legt Uit: zijn honden echt slimmer dan katten?

Welk dier is volgens jou slimmer: de kat of de hond? De kans is groot dat je denkt dat honden intelligenter zijn, aangezien zij veel meer van hun baasje kunnen leren én beter luisteren. Maar klopt dit wel?

Door hun vriendelijke gedrag en de vaardigheid van honden om trucjes uit te voeren, lijkt het misschien dat honden slimmer zijn dan andere dieren. Maar recent onderzoek heeft aangetoond dat honden niet zo intelligent zijn als veel mensen denken.

Onderzoek
Voor het decembernummer van het wetenschappelijk tijdschrift Learning and Behaviour hebben psychologen van de Exeter and Canterbury University onderzocht hoe de cognitieve vaardigheden van honden zich verhouden tot die van andere dieren, zoals katten, varkens en paarden.

Analyse
De wetenschappers hebben honden op diverse manieren bestudeerd, zowel op fysiek vlak als hun ruimtelijk inzicht, zintuiglijke kennis en de socialiteit. Uit dit onderzoek blijkt dat honden niet beter scoren dan katten of andere dieren als het aankomt op associatief leren, ofwel getraind worden om te reageren op sociale signalen van het baasje.

Reukvermogen
Bovendien blijken honden ook niet het beste reukvermogen van het dierenrijk te hebben, terwijl dit jarenlang wel gedacht werd. Oké, het reukvermogen van een hond is uitstekend, maar ook varkens blijken ook een ontzettend slimme neus te hebben – misschien zelfs wel beter dan honden.

Niet zo slim
En of dat nog niet genoeg is, blijken paarden net zo goed met mensen te kunnen communiceren als honden. Daarom komen de wetenschappers met de conclusie dat honden niet slimmer zijn dan katten, paarden of varkens.

Eigenwijs
Maar waarom is het dan makkelijker om een hond kunstjes of goed gedrag aan te leren? Katten maak je zoiets niet zomaar wijs. Ach, katten zijn waarschijnlijk gewoon eigenwijs. Ze zeggen niet voor niets: honden hebben baasjes en katten hebben personeel.

Bron: Independent, Libelle Beeld: iStock

Chantal Janzen deelt romantische ‘foto’ met haar man Marco

Zo kom jij het snelst van je onderkin af