‘Politie niet meer vervolgen voor doodslag’

Foto ter illustratie.

De politie is positief over een wetsvoorstel om politiemensen die geweld gebruiken tijdens hun werk een aparte status te geven. Als bijvoorbeeld wordt onderzocht of een agent die een verdachte heeft beschoten zich aan de regels heeft gehouden, moet hij volgens het plan niet meer direct worden aangemerkt als verdachte.

Wanneer politiemensen ten onrechte geweld hebben gebruikt, moet dat volgens het voorstel een ,,schending van de geweldsinstructie” gaan heten en niet meer doodslag of mishandeling.

Ook zou de maximale straf lager moeten zijn dat bij die feiten. Op het schenden van de geweldsinstructie staat maximaal drie jaar celstraf. Een gespecialiseerde rechtbankkamer – de ‘blauwe kamer’ naar voorbeeld van de militaire raadkamer – zou zich moeten toeleggen op strafzaken waarbij agenten zijn betrokken.

‘Oneerlijk’

Dat is oneerlijk en dat moet veranderen

Frank Paauw

De politie steunt hiermee het kabinetsplan dat na de zomer in de Tweede Kamer wordt besproken. Agenten hebben een speciale positie nodig, omdat ze door hun functie in een gevaarlijke situatie terechtkomen en ingrijpen. Nu worden agenten na een ernstig geweldsincident op dezelfde manier vervolgd als iedereen. ,,,En dat terwijl er geen kwade intentie is. Integendeel, want de politieman of -vrouw grijpt in om anderen of zichzelf te beschermen”, stelt de Rotterdamse politiebaas Frank Paauw, die binnen de politie over de regels op dit vlak gaat. ,,Agenten beginnen hun dienst niet met het idee dat ze vandaag eens iemand gaan neerschieten.”

Voor de agent zijn de gevolgen enorm, emotioneel én maatschappelijk, hoe rechtmatig hij of zij ook heeft gehandeld. ,,Dat is oneerlijk en dat moet veranderen”, zegt Paauw.

Doodslag

In de huidige situatie kan bij een agent die goed heeft gehandeld, toch doodslag worden bewezen. Het slachtoffer is immers dood. En hoewel er bijna altijd ontslag van rechtsvervolging komt, krijgt de agent toch een aantekening op diens strafblad.

De politiebaas wijst op een jonge diender, die een man doodschoot en rechtmatig had opgetreden. Toch kon hij geen hypotheek afsluiten, omdat er lang onzekerheid was over zijn situatie. Het duurde 2,5 jaar voordat zijn zaak was afgewikkeld. Hij kan evenwel geen Verklaring omtrent het Gedrag (VOG) krijgen en kan ook zijn familie in de VS niet bezoeken, omdat hij ooit is vervolgd voor een levensdelict.

In de nieuwe situatie zou voor hem ‘vrijspraak van overtreding van de ambtsinstructie’ volgen. Paauw denkt niet dat de wijziging het wantrouwen tegen de politie voedt. ,,Het onderzoek blijft onafhankelijk, alleen de tenlastelegging verandert.”

12.000 keer per jaar

Per jaar zet de politie ongeveer 12.000 keer geweld in. Het gros – licht geweld – wordt intern afgewikkeld en dat blijft zo. De rijksrecherche onderzoekt ongeveer dertig keer het gebruik van vuurwapens door de politie. Naar schatting komen jaarlijks vijf agenten voor de rechter wegens het gebruik van zwaar geweld.

Verder pleit Paauw voor een maximale termijn waarbinnen nabestaanden na een sepot toch vervolging kunnen afdwingen. Op deze zogeheten artikel 12-procedure zit nu ,,gek genoeg” geen beperking. Daardoor blijft de mogelijkheid tot vervolging oneindig boven een agent blijft hangen en kunnen de betrokkenen de kwestie niet afsluiten.

Bron:ad.nl

2 Comments

Laat een reactie achter
  1. De politie doet zijn werk en heeft voordurend te maken met geweld, dus voor mij mag de politie niet meer verantwoordelijk gesteld worden , wie wil er nog politie worden?

Geef een reactie

Waarom zeep in stukken snijden een grote hit op Instagram is

Man valt plotseling om in het openbaar. Maar blijf goed op zijn hond letten.. Ongelooflijk!